Eräässä kahvilassa paikkakunnallani myydään aivan tajuttoman hyvää mozzarella-rucolafocacciaa, jota olen halunnut jo pitkään itsekin kokeilla tehdä. Varsinaiseen focacciataikinan ohjeeseen en kuitenkaan ole pahemmin törmännyt, ennen kuin luin Me -lehden ruokakirjaa, josta löytyi fetafocaccian ohje. Focaccia on siis eräänlainen pizzamaisesta taikinasta tehty litteä leipä, jonka päällä tai sisällä on mausteita tms. Ennen paistamista, taikinan pintaa pitää rikkoa, jotta hiivan muodostama hiilidioksidi pääsisi pakenemaan leivästä, eikä pullistaisi leipää (tätä asiaa en tiennyt ennen paistoa, minkä takia omat focacciani ovat pullistuneita..).

1354907.jpg

Mozzarella-rucolafocaccia:

2 1/2 dl lämmintä vettä

1,5 tl suolaa

3/4 pussia kuivahiivaa

1/2 dl rypsi-/oliiviöljyä

6 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 pkt mozzarellaa

puoli ruukkua rucolaa (enemmänkin voi laittaa)

suolaa

Lämmitä vesi kulhossa 42 asteiseksi ja lisää siihen öljy, suola sekä hiiva. Sekoita kuunnolla ja lisää jauhot sihdaten taikinaan. Peitä ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa (itse yleensä laitan esim. lasagnevuokaan lämmintä vettä, jonne laitan peitetyn taikinakulhon) kaksinkertaiseksi. Laita uunin pellille leivinpaperi ja ripottele siihen melkoo reilusti vehnäjauhoja. Kaada kohonnut taikina leivinpaperille, sipaise öljyä hiukan käsiisi ja taputtele taikina ohueksi pyöreäksi leiväksi. Levitä leivän toiselle puolikkaalle viipaloidut mozzarellat sekä rucolat (ks. kuva). Ripottele päälle sopivasti suolaa. Käännä leivinpaperin avulla taikinan toinen puoli täytteen päälle kanneksi ja irrota leivinpaperi varovasti kannesta. Painele reunat taikinan reunat kiinni, jotta täytettä ei pääsisi leviämään pellille. Pistele kanteen esimerkiksi haarukalla reikiä, jotta hiilidioksidi pääsisi poistumaan leivästä ja saisit litteän leivän. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuu uunista). Tarjoile hieman jäähtyneenä, mutta kumminkin vielä lämpöisenä!

1354724.jpg

Focaccian täyttäminen.