Jipii! Vihdoin se onnistui! Monien onnettomien yritysten jälkeen yksi onnistuminen! Ja kysehän on nyt siis pitsapohjasta :) En ole oikeastaan koskaan osannut tehdä tuota mystillistä vehnäjauholättyä, aina siitä on tullut joko liian ohut, liian kova, liian mauton tai liian palanut...Mutta nyt taivaankappaleet olivat ilmeisen suotuisassa asennossa, sillä tämän pitsan pohjassa ei ollut mitään vikaa! Mehevän pehmeä ja sopivan paksu, suolaakin oli sopivasti. Ja kaikki kiitos kuuluu Aku Ankan keittokirjalle :)
Mozzarellapitsa (2 kpl halkaisijaltaan noin 35 cm pyöreää pitsaa)
Pohja:
n. 1,5 l vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 dl rypsiöljyä
reilu teelusikallinen suolaa
5 teelusikallista kuivahiivaa
Täyte (yhdelle pitsalle):
paketillinen (125 g) mozzarellaa
noin 150 g juustoraastetta
1 tomaatti
tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria, oreganoa
oman maun mukaisesti oliiveja, paprikan paloja ja
aurinkokuivattua tomaattia
Tomaattilevite:
1 purkki (25 g) tomaattipyrettä
loraus vettä
ripaus sokeria ja tuoretta basilikaa
sopivasti mustapippuria, suolaa ja oreganoa
Aloita tekemällä pohja. Mittaa vesi kulhoon ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon öljy, suola sekä hiiva ja sekoita. Anna hiivan ja suolan liueta nesteeseen ennen jauhojen lisäämistä. Lämmitä seosta hieman lisää, mikäli neste tuntuu siltä että se ehti kylmetä (älä lämmitä kuitenkaan liikaa). Sekoita joukkoon jauhot vähitellen (ei siis kaikkia kerralla). Lisää jauhoja kunnes takina tuntuu sopivan paksulta ja irtoaa kulhon reunoista (tuo ohjeen 1,5 l on siis vain arvio). Anna kohota liinan alla rauhassa (noin 15 minuuttia).
Jaa taikina kahteen osaan ja täytä pohjat mieleiselläsi tavalla. Itse tein omasta pitsastani mozzarellapitsan, toinen pitsa oli poikaystäväni hyvin lihapitoinen taidonnäyte, jonka ohje jää vain hänen tietoonsa ;) Pitsan pohjalle kannattaa tehdä tomaattipyreestä levite seuraavalla tavalla: sekoita tomaattipyreeseen loraus vettä, jotta pyre hieman jouksevoituu. Lisää joukkoon ripaus sokeria sekä oman makusi mukaan suolaa, basilikaa, mustapippuria ja oreganoa. Levite on valmis, kun se mielestäsi on hyvää. Sivele levite pitsan pohjalle ja ripottele päälle juustoraaste. Viipaloi tomaatti ja asettele palat juustoraasteen päälle. Asettele sekaan myös paprikan palaset sekä viipaloidut aurinkokuivatun tomaatin palat. Ripottele pinnalle vielä vähän suolaa, mustapippuria ja oreganoa. Käännä pitsan reunat hieman sisäänpäin (näin vältät reunojen palamisen uunissa). Esipaista pitsaa tämän jälkeen uunissa 225 asteessa noin 8 minuuttia. Ota pitsa pois uunista kahdeksan minuutin jälkeen ja lisää pinnalle vielä mozzarellaviipaleet sekä oliivin puolikkaat. Paista pitsaa tämän jälkeen vielä noin 8-10 minuuttia.
Kommentit